Geluk - Eye Openers Therapy

Geluk

In ons leven verlangen we allemaal naar geluk. We hopen dat dit voor ons is weggelegd.
De vraag is daarbij: in hoeverre draag je in jouw zoektocht naar geluk er zelf toe bij dat het geluk je al of niet toelacht? De valkuil daarbij is dat we denken dat geluk iets is dat verworven moet worden. Daardoor streef je voortdurend naar het bereiken van dat wat je werkelijk gelukkig maakt. Veel mensen zijn op zoek naar geluk en zoeken het buiten zichzelf.
Daarom gaan we op zoek naar de ideale baan, de perfecte vriend of een prachtig huis.
Maar dat geeft ons vaak op den duur geen tevreden, vervuld gevoel.
Als je meent dat het geluk samenhangt met het te pakken krijgen van iets, maakt dat je afhankelijk van uiterlijke omstandigheden. Als het leven ons niet geeft waar wij zo naar verlangen, is de kans groot dat we helaas een leven leiden dat wordt overheerst door een gevoel van onvrede. We draaien dan rond in een zelfgeschapen gevangenis van verwachtingen, overtuigingen en ideeën. Dit spoort ons echter aan om te onderzoeken waar onze diepste drijfveren, onze ontevredenheid en angsten mee samenhangen.
Het nodigt je uit op zoek te gaan naar de oorzaak van je onvrede.
Het gaat over het ontdekken wat jou werkelijk vervulling geeft in je leven.

Een ding is zeker: het geluk kan je niet vinden door dingen naar je hand te willen zetten.
Er zijn altijd gebeurtenissen die onvoorzien zijn en waar je niet zo blij van wordt.
Prettige en pijnlijke dingen zullen elkaar net als eb en vloed altijd blijven afwisselen.
Als je je realiseert dat dit ook een onderdeel van je leven is en dat er weer betere tijden zullen komen, kun je leren daar meer vrede mee te hebben.

Er is slechts één weg naar geluk en dat is door op te houden met je zorgen te maken over dingen waar je geen invloed op hebt, sprak de Stoïcijnse filosoof Epictetus eeuwen geleden.

Geluk is wat we ervaren wanneer we ons realiseren hoe goed het leven is.
Wanneer je tevreden en dankbaar bent met hoe je leven nu is, geniet je meer.
De magie van dankbaarheid doet je leven veranderen.
Geluk komt voort uit acceptatie van je huidige situatie. Juist het streven naar geluk kan het geluk in de weg zitten. Misschien schuilt het geheim van een gelukkig leven daarom niet in te pakken willen krijgen wat je wilt, maar in het liefdevol omarmen van datgene wat je door het leven aangereikt krijgt. Stop met zoeken, naar alles waar je naar op zoek bent, want juist door stil te staan vind je het. Je zoektocht houdt je gevangen en maakt dat je nog harder en meer zoekt. Ga naar binnen. Daar is je geluk te vinden. Alles wat je zoekt, is in jou zelf te vinden. Daar vind je rust en zekerheid. Pas dan ontdek je waar het leven jou toe roept.

Dit doet me denken aan een TRAGISCH VERHAAL OVER EEN HERT:

Alles is er al

Muskusherten verspreiden de heerlijke geur muskus. In een bepaalde tijd van het jaar komt deze geur vrij en snuift het hert de sporen ervan in de wind op. Het raakt in een roes en  wordt volkomen betoverd door de heerlijke geur. Het hert wil alleen nog de bron van de geur vinden. Snuivend en zoekend rent hij door het bos en wordt steeds uitzinniger, omdat hij nooit dichter bij de geur lijkt te komen. Hij zoekt overal op elke denkbare plaats en geeft de hoop niet op, maar tenslotte zakt hij aan het eind van de dag uitgeput neer.
De volgende dag voert de wind de geur naar zijn neus en begint hij zijn zoektocht opnieuw. Het hert weet niet dat de verrukkelijke geur die hij zo wanhopig najaagt, afkomstig is uit zijn eigen lichaam en dat hij datgene wat hij ten koste van alles nastreeft al lang heeft.

Net als het hert jagen we allemaal iets na met alles wat we doen, met elke plaats die we bezoeken en met alle mensen die we ontmoeten. Dat najagen kan tot een constante stroom van teleurstellingen leiden, omdat je iets vanuit gedrevenheid krampachtig wilt vasthouden.
Dus misschien wordt het wel tijd om erin te berusten dat het leven je soms niet geeft waar je zo naar verlangt.

Beschouw daarom het geluk is als een prachtige vlinder. Als je gaat jagen om er één te vangen, ontsnapt hij je. Als je gaat zitten wachten, strijkt hij op je schouder neer.

  • Ben jij bereid te accepteren wat het leven jou brengt?
  • Kies je ervoor om flexibel en creatief om te gaan met tegenslag?
  • Durf je het dwangmatig bezig zijn met het najagen van geluk los te laten?

Aanvaarding is het sleutelwoord………. De keus is aan jou!

Download gratis: eBook 'Een verfrissende kijk op je leven'

Download nu gratis

Download Gratis Jouw E-book met 7 inspirerende verhalen

Deze 7 columns nodigen je uit je te focussen op positieve dingen en daar dankbaar voor te zijn, want waar je op focust, groeit.

Na het aanmelden ontvang je de 7 juweeltjes voor inspiratie per e-mail. Daarna ontvang je af en toe e-mails met extra tips en inspiratie over Eye Openers Therapy en houd ik je graag op de hoogte van mijn activiteiten als verdiepingsdagen, lezingen of infor over de jaaropleiding in de Eye-Openers Academy.

Onder elke email kun je je afmelden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar zal ik de 7 juweeltjes naartoe sturen?

Na het aanmelden ontvang je de 7 juweeltjes voor inspiratie per e-mail. Daarna ontvang je af en toe e-mails met extra tips en inspiratie over Eye Openers Therapy en trauma verhalen. Af en toe ontvang je een uitnodiging voor lezingen. Onder elke email kun je je afmelden.

Eye Openers Therapy draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders