Evenwichtigheid: van verwarring naar helderheid - Eye Openers Therapy

Evenwichtigheid: van verwarring naar helderheid

In deze tijd kunnen onverwachte gebeurtenissen en dingen die je niet had verwacht je behoorlijk uit balans brengen. Als je niet goed weet wat je daarmee aan moet en je begrijpt niet waarom iets je overkomt, kunnen emoties net als golven over je heen spoelen.
Dat kan heel verwarrend zijn. Angst voor onzekerheid kan daarbij een rol spelen.
Toch is het mogelijk om kalm en evenwichtig overeind te blijven staan te midden van de woelige baren.

Wat is het geheim daarbij?

In elk mens is er een verlangen naar harmonie. Alle lijden, pijn en moeilijkheden komen voort uit een gebrek aan evenwichtigheid. Lijden is één van de moeilijkste thema`s in het leven. Pijn kun je niet voorkomen. Als je lijdt betekent dit dat je je pijn niet toelaat en wat pijnlijk is liever onderdrukt en vermijdt. Lijden is vaak je weerstand tegen pijn.

Toch hoort pijn bij het leven. Het leven is een kwestie van leven en dood, vallen en opstaan, winnen en verliezen, waarbij je zowel vreugde als verdriet en geluk en ongeluk ervaart.
Je kunt iets als positief of negatief, goed of slecht ervaren. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille die afwisselend bij je aan je deur kloppen. Pijn en genot, succes en mislukking, lof en blaam zijn met elkaar verbonden als de dag met de nacht. Zonder de dood van het oude kan het nieuwe immers niet ontstaan. Accepteer dat lijden een onderdeel van het leven is en dit verandert voortdurend. Het leven is een kwestie van geven en nemen. Ontvankelijkheid kan je helpen om alles wat zich aandient te omarmen.

Als het leven jou niet geeft waar je zo naar verlangt, is aanvaarding de beste manier om met tegenslagen, die onvermijdelijk zijn, om te gaan en je ermee te verzoenen.
Het stelt je in staat om jouw pijn die hartverscheurend kan zijn te verzachten.
Wijsheid is erkennen dat beide kanten vaak of gelijktijdig voorkomen.

Je bent een levenskunstenaar als je de kunst verstaat dankbaar te zijn voor wat deze tegenpolen ons leren. Wanneer je anders naar je werkelijkheid kijkt, zie je in dat de kwaliteit die in de tegenstellingen verborgen zit een groot geschenk bevat, namelijk evenwichtigheid.
Allebei de kanten geef je evenveel gewicht. Als je goed bij jezelf blijft en je niet langer laat leiden door je angsten, kom je tot rust. Ik moedig je aan de weg naar binnen te bewandelen om datgene wat je niet in de hand hebt te onderzoeken. Dan zul je ontdekken dat het niet langer meer nodig is om op zoek te gaan naar rust en stilte, geluk en tevredenheid buiten jezelf, maar dat dit alles binnen in jezelf te vinden is. Dit stelt ons in staat om stil te staan waar het echt om gaat en vanuit liefdevolle aandacht anders met de dingen die je overkomen om te gaan.

Dit mooie gebed van de Indiase dichter en wijsgeer Tagore, kan jij daarbij inspireren.

Gebed van Tagore

Laat mij niet bidden om gevrijwaard te worden voor gevaren,
maar om ze zonder vrees tegemoet te treden.
Laat mij niet vragen dat mijn pijn verzacht wordt,
maar dat ik de moed zal hebben haar te doorstaan.
Laat mij niet zoeken naar bondgenoten op het slachtveld van het leven,
maar laat mij vertrouwen op eigen kracht.
Laat mij niet in angstige vrees smeken om gered te worden,
maar hopen op het geduld en de rust om mijn vrijheid te winnen.
Geef mij dat ik geen lafaard zal zijn, die alleen in voorspoed
Uw genade voelt, maar laat mij de houvast van uw hand voelen
in mijn mislukkingen.

  • Ben je bereid het zwart-wit denken los te laten en je horizon te verbreden?
  • Kan je inzien dat aanvaarden en loslaten de moeilijkste levenslessen zijn?
  • Of zoek je je houvast liever nog steeds buiten jezelf?

Harmonie is het sleutelwoord  ….……. De keus is aan jou!

Download gratis: eBook 'Een verfrissende kijk op je leven'

Download nu gratis

Download Gratis Jouw E-book met 7 inspirerende verhalen

Deze 7 columns nodigen je uit je te focussen op positieve dingen en daar dankbaar voor te zijn, want waar je op focust, groeit.

Na het aanmelden ontvang je de 7 juweeltjes voor inspiratie per e-mail. Daarna ontvang je af en toe e-mails met extra tips en inspiratie over Eye Openers Therapy en houd ik je graag op de hoogte van mijn activiteiten als verdiepingsdagen, lezingen of infor over de jaaropleiding in de Eye-Openers Academy.

Onder elke email kun je je afmelden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar zal ik de 7 juweeltjes naartoe sturen?

Na het aanmelden ontvang je de 7 juweeltjes voor inspiratie per e-mail. Daarna ontvang je af en toe e-mails met extra tips en inspiratie over Eye Openers Therapy en trauma verhalen. Af en toe ontvang je een uitnodiging voor lezingen. Onder elke email kun je je afmelden.

Eye Openers Therapy draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders