Van kennis naar wijsheid

Als we hier op aarde zijn willen de meeste mensen graag weten waarom we hier zijn en wat de bedoeling is van ons leven. Te weten wat het leven voor ons te betekenen heeft is heel menselijk: het geeft zin aan ons leven en verbetert de kwaliteit ervan. Dus we gaan op zoek om erachter te komen wat het leven ons te bieden heeft. Zoeken is een van de meest wezenlijke kenmerken van het leven van mensen. Mensen zijn zoekers, omdat ze als onderzoekend iets willen beleven en ervaren. Ook jij vraagt je daarom vast wel eens af: Waarom bestaat alles? Waarom leeft de mens?

Waar gaan we naar op zoek?

De reis door het leven is een zoektocht naar zin. Als er iets ontbreekt in je leven of je verliest iets wat waardevol is bijvoorbeeld je gezondheid, mensen die je dierbaar zijn, waardevolle spullen of geld, ga je op zoek naar vervulling. Als je iets mist of iets tekort komt, is er altijd een diep verlangen in ons om op weg te gaan om opnieuw het geluk te pakken te krijgen en ons weer vrij en onbezorgd te voelen.

Wat ervaren we op onze zoektocht?

Tijdens onze zoektocht zullen we steeds meer tot de ontdekking komen dat het in het leven niet zozeer gaat om het behalen van het einddoel. Onze reis door het leven wordt namelijk vele boeiender als we genieten van het onderweg zijn.Het pad is dan belangijker dan het behalen van de top van de berg , het proces meer van waarde is dan het resultaat. Zoek is dan beter dan vinden.

Het ervaren en het beleven van iets draagt ertoe bij dat we net als een bloem die opengaat in plaats vanuit ons hoofd meer vanuit ons hart gaan leven.

Wat brengt ons ertoe vervuld te raken?

Als je wilt kun je heel veel kennis verzamelen over de zin van het menselijke leven op deze aarde. Je kunt een vat vol kennis zijn, maar het is zonder waarde en nutteloos als je het niet van binnen echt begrijpt en doorleefd hebt om datgene wat je weet toe te passen.

Mensen die de daad bij het woord voegen, zullen daardoor inspirerend en veel geloofwaardiger overkomen dan mensen die alles alleen maar vanuit hun hoofd benaderen.

Je zou kunnen zeggen dat kennis een gereedschap is en dat wijsheid de ambacht is om dit gereedschap goed te gebruiken. Vergelijk het met een piano , die je vanuit het verlangen om erop te kunnen spelen aan hebt geschaft. Dit betekent nog niet dat je dan direct piano kan spelen. Je zal jezelf de kunde moeten aanleren om goed te kunnen spelen.Zonder deze kunde komt de muziek die je op de piano speelt niet tot zijn recht.De piano is in dit geval de kennis (gereedschap), de kunde is wijsheid (de ambacht).En als je over dit alles beschikt voel je je vervuld!

Het verlangen naar een dieper weten?

Om iets waar je naar verlangt te kunnen, zul je dus de moed mogen ontwikkelen om in het diepe te springen en zelfs kopje onder te gaan.Aldoende door vallen en weer op te staan wordt je dan wijs.Inzicht in onze trauma’s kunnen we dan gebruiken als springplank om erachter te komen wat ons ervan weerhoudt te besluiten in het diepe te springen en kopje onder te gaan.Wellicht heb jij ook watervrees bij het nemen van beslissingen?

Vooral als het noodzakelijk is om risico`s te nemen, kan het zijn dat je angst voor verandering dan om de hoek komt kijken. Als je het verlangen hebt om echt te groeien en jezelf te ontplooien, vraagt dit van jou om keuzes te maken.Kies je voor veiligheid om het oude vertrouwde vast te houden of voor je vrijheid?Door de Eye-Openers-Therapy zul je steeds beter gaan beseffen dat alles tijdelijk en vergankelijk is, ook al proberen we het krampachtig te bevriezen met kennis.

Het diepe besef dat het allemaal continu verschuift, dat alles steeds verandert, golft en beweegt kan je stimuleren te besluiten je controle los te laten.Wijsheid begint met het aanvaarden van het onvermijdelijkheid.Door met de voortdurende veranderingen van het bestaan mee te gaan en te leren het leven te aanvaarden zoals het zich voordoet met zijn vreugde en verdriet, zul je beter bestand zijn om met de grillen en de onvoorspelbaarheid van het leven om te gaan.

Ik wens je toe dat je in staat bent je angst om keuzes te maken te overwinnen.Kies je ervoor om vast te houden aan wat je hebt ? Of sta je open voor nieuwe kansenen ben je zo wijs je je handen uit je mouwen te steken om je te laten meevoeren met de levensstroom? Aan jou de keus!

Hierbij een toepasselijk verhaal met betrekking tot het verkrijgen van wijsheid.Heb je hier belangstelling voor vul dan je naam en emailadres in, want dan stuur ik je dit verhaal graag toe.

Download gratis: eBook 'Een verfrissende kijk op je leven'

Download nu gratis

Download Gratis Jouw E-book met 7 inspirerende verhalen

Deze 7 columns nodigen je uit je te focussen op positieve dingen en daar dankbaar voor te zijn, want waar je op focust, groeit.

Na het aanmelden ontvang je de 7 juweeltjes voor inspiratie per e-mail. Daarna ontvang je af en toe e-mails met extra tips en inspiratie over Eye Openers Therapy en houd ik je graag op de hoogte van mijn activiteiten als verdiepingsdagen, lezingen of infor over de jaaropleiding in de Eye-Openers Academy.

Onder elke email kun je je afmelden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar zal ik de 7 juweeltjes naartoe sturen?

Na het aanmelden ontvang je de 7 juweeltjes voor inspiratie per e-mail. Daarna ontvang je af en toe e-mails met extra tips en inspiratie over Eye Openers Therapy en trauma verhalen. Af en toe ontvang je een uitnodiging voor lezingen. Onder elke email kun je je afmelden.

Eye Openers Therapy draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders