Tevredenheid: Van onvrede naar vrede - Eye Openers Therapy

Tevredenheid: Van onvrede naar vrede

Tevredenheid waarbij we vrede hebben met onze onvrede, is een uitdaging voor elk mens.

Als je iets meemaakt wat je als traumatisch ervaren hebt, is dat immers heel pijnlijk.
Er zijn veel gebeurtenissen in het leven die grote impact op je kunnen hebben.
De gevoelens die hiermee samenhangen wil je dan liever niet ervaren.

De kans is groot dat je daardoor allerlei emoties die onverteerbaar zijn zoals radeloosheid, machteloosheid en wanhoop in de doofpot stopt. Het kan zijn dat je je dan afvraagt: “Waarom moet dit mij in hemelsnaam overkomen?” Het feit dat je niet begrijpt waaraan je dit te danken hebt en het gevoel dat je vindt dat je dit niet verdient, kan veel onvrede met zich meebrengen. Vooral als je het idee hebt onrechtvaardig of onterecht behandeld te zijn, kan deze overtuiging je helemaal in beslag nemen. Als je je ontgoocheld voelt en je niet begrijpt waarom je dit overkomt, kan dit heel onverteerbaar zijn.

Hoe doorbreek je dit?

Als je de vicieuze cirkel wilt doorbreken, onderzoek dan eerst de overtuigingen, die leiden tot frustratie, schuldgevoel en ellende.

Herken je het gevoel dat je soms ook helemaal vastloopt en dat je terecht komt in een vicieuze cirkel van negatief denken? Je blijft dan piekeren. Dit komt vaak voort uit bezorgdheid en daardoor ga je telkens in je hoofd hetzelfde herhalen over wat je angst inboezemt. Jij bent echter zelf de enige die hier verandering in kan brengen, ook al is dit niet gemakkelijk. Je kunt doemdenken doorbreken door anders tegen dat wat je overkomt aan te kijken.

Als we ons zorgen maken en piekeren en dus veel negatieve gedachten hebben, worden positieve en tevreden gedachten namelijk geblokkeerd. Je bent dan aan het spartelen tegen de levensstroom in. Dat staat onze rust en vrede in de weg. Het is nu eenmaal zo dat we niet alles in de hand hebben. Dingen gebeuren om ons heen. Ook als je het niet wilt.

Dit hangt samen met groei. Alles groeit immers in en om ons heen. Dat gebeurt ook in de natuur! Als je leert te accepteren dat het leven nu eenmaal is zoals het is en groei nodig is om tot bloei te komen, kan dat heel bevrijdend zijn. Je innerlijke houding ten opzichte van veranderingen of omstandigheden bepaalt dus hoe je ze beleeft.
Sta je er voor open, ben je nieuwsgierig?

Dit doet me denken aan dit mooie verhaal:

De Windhoos

Een mooi klooster in Tibet werd eens getroffen door een hevige windhoos.
Toen de storm voorbij was, was tot groot verdriet van de nonnen het klooster grotendeels verwoest en het dak was er helemaal vanaf gevlogen. Iedereen was ten einde raad en ze konden niet begrijpen waarom God hen dit aandeed. Maar vreemd genoeg was er ook een jonge non die juist blij en intens tevreden bleek te zijn. De anderen vroegen haar waarom en ze zei: “Toen het dak nog boven ons hoofd zat, kon ik de maan en Gods sterren niet zien.
Totdat het dak gerepareerd is, kan ik elke avond een hele nacht van de sterrenpracht genieten”.

  • Besef jij dat je de keus hebt om anders met dingen die je overkomen om te gaan?
  • Heb je de moed om de werkelijkheid te accepteren?
  • Of blijf je je verzetten en klamp je je nog steeds vast aan het oude vertrouwde?

Dit wens ik je dan toe:

“Schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen,

de moed om te veranderen wat ik kan veranderen

en de wijsheid om het verschil hiertussen te zien”.

 

Open minded zijn …………  is het sleutelwoord

De keus is aan jou!

Download gratis: eBook 'Een verfrissende kijk op je leven'

Download nu gratis

Download Gratis Jouw E-book met 7 inspirerende verhalen

Deze 7 columns nodigen je uit je te focussen op positieve dingen en daar dankbaar voor te zijn, want waar je op focust, groeit.

Na het aanmelden ontvang je de 7 juweeltjes voor inspiratie per e-mail. Daarna ontvang je af en toe e-mails met extra tips en inspiratie over Eye Openers Therapy en houd ik je graag op de hoogte van mijn activiteiten als verdiepingsdagen, lezingen of infor over de jaaropleiding in de Eye-Openers Academy.

Onder elke email kun je je afmelden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar zal ik de 7 juweeltjes naartoe sturen?

Na het aanmelden ontvang je de 7 juweeltjes voor inspiratie per e-mail. Daarna ontvang je af en toe e-mails met extra tips en inspiratie over Eye Openers Therapy en trauma verhalen. Af en toe ontvang je een uitnodiging voor lezingen. Onder elke email kun je je afmelden.

Eye Openers Therapy draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders