Keuzevrijheid: van beklemming naar bevrijding

Als de wereld om je heen steeds turbulenter wordt, kan het een uitdaging zijn om verbonden te blijven met jezelf. Het nodigt je uit om mee te bewegen en in actie te komen, hoe woelig de wereld om je heen ook wordt. Wanneer je het besluit neemt verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen situatie, zal dit je helpen anders tegen wat je ontmoedigt aan te kijken.

Het is goed te beseffen dat onze kracht en moed ons helpen overeind te blijven en keuzes te maken. Het maken van keuzes, waarbij je doet wat je hart je ingeeft en trouw bent aan jezelf in wat jij denkt, voelt en wilt, kan je helpen anders aan te kijken tegen allerlei beperkende maatregelingen, die jou ernstig kunnen belemmeren in je vrijheid.
Zorgen, twijfels en onzekerheden en het verzet ertegen, maakt het leven moeilijk, waardoor je je beperkt voelt. Toch is dit juist de drijfveer, die je de impuls geeft iets wat pijnlijk is en wat je vrede en vreugde kan verstoren, opnieuw te ervaren en te onderzoeken.

De vraag is dan hoe doe je dat?

Als je overspoeld wordt door allerlei verwarrende emoties en gedachten, kan het zijn dat je het gevoel krijgt dat iets of iemand in jouw leven de regie helemaal overneemt en jezelf niets meer in de hand hebt. Dat kan je een machteloos gevoel geven en je boos, maar ook angstig en verdrietig maken.

Depressieve mensen voelen zich dan helemaal overgeleverd en maken daardoor nauwelijks nog keuzes. Twijfel neemt de overhand, waardoor hun zelfvertrouwen langzamerhand verdwijnt. Toch is het nodig dat je bereid bent al het verdriet dat dit alles met zich mee brengt te aanvaarden en te doorleven, want pijn hoort bij het leven.

Als kind zijn we vaak in onze openheid gekwetst en daardoor heeft ons hart zich gesloten. Het vraagt om moed je hart weer te openen en jouw kwetsbaarheid toe te laten. Door vanuit liefde en mededogen ernaar te kijken, kan wat ons niet langer meer dient losgelaten worden. Dit is te doorbreken door net als een padvinder een ander pad in te slaan en op speurtocht te gaan, om erachter te komen welke conclusies je hebt getrokken.

Als je gevoel hebt gevangen te zitten in het prikkeldraad van beperkende overtuigingen en gedachten, kan het maken van keuzes je helpen je te bevrijden uit de gevangenis van je eigen angstige doemgedachten. Dit helpt je om je “innerlijk vrij” te voelen en in plaats van te “overleven” te gaan “leven”. Want wie kan kiezen is vrij. Bevrijd je dus uit je eigen gevangenis en ga op zoek naar de sleutel die de deur opent naar jouw hart en jouw waarheid.

Als je gebruik maakt van je eigen vrijheid om keuzes te maken, zal je tot de ontdekking komen dat keuzevrijheid van levensbelang is en bijdraagt tot een gelukkig en gezond leven. Volg de roep van je hart! Heb de moed de weg naar binnen te bewandelen en de innerlijke bron van je eigen kracht weer terug te vinden. Vertrouw erop dat je weet dat er diep in jou een overlevingsdrang en een geestkracht schuilt, waarmee je er weer bovenop komt.
Iets kan je leven aantasten maar niet je wezen.

Dit verhaal kan je daarbij helpen om van koers te veranderen en niet in vicieuze cirkeltjes te blijven hangen.

Een vrouw die naar een bejaardenhuis toe moest, vond het erg verdrietig dat haar hondje vanwege de overlast niet welkom was. Gelukkig mocht ze haar jonge poesje wel meenemen. Een paar goudvissen leek haar een goed alternatief voor haar hondje, want daar zou toch niemand last van hebben? Haar dochter nam tot haar grote vreugde in een klein kommetje twee goudvissen voor haar mee. Op een dag wilde ze het water verschonen, vulde het bad met koud water en kieperde de goudvissen erin. Ze verschoonde de kom, deed er nieuw schoon zand in en wat waterplanten. Toen ze weer in de badkamer kwam om de goudvissen te halen, merkte ze tot haar verbazing dat de vissen in precies dezelfde kringetjes rondzwommen als in de goudvissenkom. Ze negeerden de rest van het bad!

De vraag is nu: “Negeren wij mensen niet net zo in ons leven de grotere mogelijkheden?
Zijn wij mensen niet net als visjes die steeds maar in dezelfde bekende rondjes blijven draaien?”

  • Kies je ervoor om zelf sturing aan je leven te geven en de regie van je leven weer zelf in handen te nemen?
  • Ben je bereid om de kijk op jouw leven te veranderen en open te staan voor nieuwe ideeën en mogelijkheden?
  • Of blijf je liever de omstandigheden de schuld geven?

Vrijheidslievendheid is het sleutelwoord …… De keus is aan jou!

Download gratis: eBook 'Een verfrissende kijk op je leven'

Download nu gratis

Download Gratis Jouw E-book met 7 inspirerende verhalen

Deze 7 columns nodigen je uit je te focussen op positieve dingen en daar dankbaar voor te zijn, want waar je op focust, groeit.

Na het aanmelden ontvang je de 7 juweeltjes voor inspiratie per e-mail. Daarna ontvang je af en toe e-mails met extra tips en inspiratie over Eye Openers Therapy en houd ik je graag op de hoogte van mijn activiteiten als verdiepingsdagen, lezingen of infor over de jaaropleiding in de Eye-Openers Academy.

Onder elke email kun je je afmelden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar zal ik de 7 juweeltjes naartoe sturen?

Na het aanmelden ontvang je de 7 juweeltjes voor inspiratie per e-mail. Daarna ontvang je af en toe e-mails met extra tips en inspiratie over Eye Openers Therapy en trauma verhalen. Af en toe ontvang je een uitnodiging voor lezingen. Onder elke email kun je je afmelden.

Eye Openers Therapy draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders